onsdag 3 december 2014

Årets videoklappar del 2


Jag kanske inte gräver ner mig lika mycket i dancehallutbudet som förr men försöker ändå ha hyfsad koll på vad mina favoriter sysslar med. Praktiskt taget varenda låt som görs på Jamaica går att hitta på YouTube och det görs till och med en hel del officiella videos. Tyvärr ser de flesta likadana ut, att hitta en dancehallvideo utan rumpor är svårt. Positivt är iallafall att de inte bara innehåller trådsmala modeller, alla tjejer "duger som de är". (Kolla exempelvis in Busy Signals "Gal Yuh Good".)
2. Popcaan: Love Yuh Bad
Årets jamaicanska album är utan konkurrens Popcaans "Where We Come From", producerad av Dre Skull, samme man som låg bakom Vybz Kartels lysande album "Kingston Story" från 2011. Han är en väldigt intressant producent som tar in lite andra influenser i dagens dancehall, och till och med videon har lite andra ambitioner än det strömlinjeformade. Albumet har blivit en stor framgång och tagit Popcaan ut till en ny publik, på samma sätt som Vybz fick många nya fans efter "Kingston Story". Det finns även videos till två andra låtar från albumet ute, "The System" och "Everything Nice". Check it.
3. Konshens: Sumn Deh
Snuskigt men svängigt.
4. Demarco feat. Busy Signal: Loyal (Remix)
Min favorit de senaste åren har utan tvekan varit Demarco. Jämte Busy Signal är han Jamaicas mest pålitliga hitmaskin och här teamar de båda upp i en brofist-video mot alla "haters". Inga rumpor i den här heller!?
5. Alkaline: Gyal Bruk Out
Fast årets låt och årets genombrott står Alkaline för. Den unge sångaren som ser ut som femton och uppskattningsvis väger fyrtio kilo är också känd för att han ska ha tatuerat sig i ögonen (!). Hur detta rent praktiskt ska ha gått till finner jag inget svar på men säkert är iallafall att den jamaicanska dancehallscenen inte är främmande för vilda spekulationer och konspirationsteorier.
6. Busy Signal: Professionally
Jag hade helst velat länka till Busys "Hustler Anthem", ännu en "vi är äkta"-hyllning men den fanns inte som "officiell" video så den fick bli mer rumpor istället.


Inga kommentarer: