lördag 13 augusti 2022

Vendetta-special: Kold

 


Ett av mina favoritskivbolag de senaste åren har varit tyska Vendetta Records. Bolaget ger inte bara ut de bästa tyska black metalbanden utan många bra band och projekt från andra länder som USA, Danmark och även från Sverige. För ungefär ett år sedan gav det danska black metalprojektet Kold ut sin utmärkta självbetitlade debut-EP på bolaget. Jag tog ett snack med Mathias Skov Samsø Jepsen som både sjunger och spelar trummor i bandet.


- Kold är ett tvåmannaprojekt bestående av mig och Nicklas Johansen på bas och gitarr. Projektet startade under våren 2020 som ett musikaliskt utlopp för oss båda, berättar Mathias.

EP:n, som vi debuterade med, skrev vi och spelade in på varsitt håll, i Svendborg respektive Slagelse. Med ett skiftande fokus på både inspelning och produktion avslutade vi skivan i februari 2021. På grund av hur processen såg ut så kan man säga att EP:n skapades i ett melankoliskt tillstånd där ensamhet och längtan blev de två kärnelementen i musiken.

Melankoli och hopplöshet är som två bärande pelare i vår musik. En stor del av Kold handlar om att förmedla levda känslor – så ärligt som möjligt.

Rent musikaliskt är vi inspirerade av den andra vågen av black metal. Men vi arbetar konsekvent med att alltid skapa en mer komplex blandning av melodier och rytmisk variation. Det atmosfäriska uttrycket och i hög grad de melodiska inslagen är den bärande grunden.


Hur går processen till, vem skriver texter och musik?

- Skrivprocessen börjar med att Nicklas skriver utkast till låtar som han skickar vidare till mig. Jag jobbar vidare med texterna, förbereder sångskisser och arrangerar trummor som jag sedan spelar in.

Därefter diskuterar vi den demoinspelning som vi har spelat in. Det är mycket sällan det görs större förändringar i arrangemanget men vi kan finjustera mindre detaljer. Sedan startar vi själva inspelningen, fortfarande i olika delar av landet, som till sist mixas och mastras.

 

Vilka teman skriver du om i dina texter?

- Själva EP:n behandlar en rad olika teman som isolering, förlust och maktlöshet. Sångerna är samtidigt uppbyggda som sagor, fabler eller mytiska äventyr. Men alla berättelser bär på underliggande sanna och verkliga känslor och upplevelser.

 

Det första släppet är en EP som är över 38 minuter lång. Ni kunde lika gärna ha kallat den för ett album. Finns det någon speciell anledning till att ni definierar den som en EP?

- Det beror främst på att EP:n från början enbart var tänkt som ett slags kreativt utlopp för oss båda. Vi tänkte först ge ut den på egen hand men efter att Vendetta engagerat sig så hade vi en dialog om vad releasen skulle heta. Vi valde att sätta EP-formatet som en etikett, det blev vårt sätt att liksom lägga örat mot marken och lyssna på mottagandet av debuten. Det har varit över all förväntan.

 

Har ni ett album på gång nu?

- Ja, vi håller just nu på att avsluta inspelningen av vårt kommande debutalbum, som vi också kommer att släppa på Vendetta Records.

 

Hur skiljer sig nästa release från EP:n?

- Nästa släpp blir mer komplext med ett mycket större fokus på kompositioner, som i det här fallet förlitar sig betydligt mer på atmosfär och melodiöshet än vad EP:n gjorde. Vi har också försökt bryta lite mer med genrekonventionerna för att göra uttrycket och innehållet mer intressant och nyanserat.

 

Det finns många bra danska black metal-band just nu. Har du någon förklaring till varför det har varit en "boom" de senaste 5-10 åren?

- Det är svårt att ge en tydlig förklaring. Men det råder ingen tvekan om att det under de senaste fem åren har funnits många artister vilka var och en på sitt sätt har blåst nytt liv i genren. Det har givit genklang hos skivbolagen. som till exempel Vendetta, och i förlängningen bland lyssnarna och metalscenen i stort.

 

Har ni spelat något live? Om inte, planerar du att göra det?

- Vi har inte spelat live än. Men vi har precis fått ihop ett band så vi planerar att göre ett antal spelningar när debutskivan släpps.


Kolds debutalbum når butikerna i oktober.


Inga kommentarer: